Hogyan írjunk vacak tucatverset?

 2009.11.03. 06:54

Nézzük az elejétől. Mindenkinek van némi elképzelése arra, hogy mi is az a vers, ezért nem írok kisesszét, csak röviden.

 

  Egy vers vagy szabadvers, vagy kötött. A szabadvers túl művészi így elsőre, épp ezért nem is lehet úgy gizdulni vele az osztálytársak előtt, mert a népnek rím kell. S ezzel már el is érkeztünk szinte-szinte a kötött versek mainstreamjéhez. Tehát a rím, az kell, az jó. De, hogy necsak igazán jó legyen, hanem sok is, nyugodtan csapjunk össze egy nyolcvannyolc soros csodakölteményt öt perc alatt, miután rátalultunk a sírok-írok; ragyog-vagyok-nagyok; teszek-veszek-eszek (ami még helytelen is, extragrátisz); durva-kurva; Gyuszi-puszi-nyuszi stb. ezerszer elcsépelt rímpárokra; ragrímekre, ahol külön ínyencfalat, ha csak az utolsó szótag rímel (sonkát-szalonnát; elmentem-megjöttem). Nincs is nagyobb barátunk az -ikes igéknél! Mind alapból rímel, jajdejó - így negyven verset is simán lehet egy nap alatt, ezt a termékenységet a nyuszik is irigyelhetik, puszik nekik!

  A rímeken kívül a szótagszámra sem árt ügyelni, állítólag rossz ómen a ritmusra nézve, ha a nyolcsoros versünk szótagsáma rendre 17-3-8-11-9-28-7-4. Így első nekifutásra ennyi elég is lesz. Téma nem kell, az ugye úgyis úgy alakul, hogy milyen rímeket találtam magamnak. Legegyszerűbb, ha kétszótagos rímpárokat keresünk, s tízszótagos sorokban utazunk. Majd fogunk egy papírt, leírjuk középre, egymás alá a rímeket, s elkezdjük írni rövid szavakkal a verset a már leírt szavak elé, úgy, hogy számolunk hat szótagot, s ha épp szó közben vagyunk, akkor azt még befejezzük.

Valahogy így:

enni

venni

meggyet

egyet

 


akarok valamit enni,

megyek valamit venni

- kevés, kiegészítjük: lemegyek valamit venni

veszek meggyet

- nagyon kevés, kiegészítjük: veszek egy kiló szép meggyet

inkább kettőt, nem egyet

- ide is kell valami töltelékszó, ajánlott a vagy - hát - már szintű szavakból érdemes beválasztani, így lesz

vagy inkább kettőt, nem egyet:

 

Készen:

 

Akarok valamit enni,

Lemegyek valamit venni,

Veszek egy kiló szép meggyet,

Vagy inkább kettőt, nem egyet.

 

Kell cím is, valami hatásvadász lehetőleg... de nem, legyen csak A Költő meggyet enne

 

  Ugye milyen gyönyörű? (Persze a szótagszámmal nem kell ennyit vacakolni, elég, ha csiszre megvan).

  Ugyanilyen a szép szerelmes-mondanivalós vers is, amit most már szintén tudunk költeni. Nem hiszed? De! Mutatom. (Az időt is mérem, hogy lássátok, milyen egyszerű.)

 

0m:0s : Nem jut eszembe semmi különös. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha abból indoluk ki, amit épp csinálok/ ahol vagyok/ akit szeretek/szép az Élet. ... Most itt ülök a gép előtt, ez jó, az ülökre rímel a "(meg)sülök".

0m:08s : S írok. Erre már megtaláltuk korábban a sírok párt.

0m:10s : Kint meg hideg van... sötét... éjszaka... csillagok... csönd... erről nem jut eszembe hirtelen semmi, majd alakul.

0m:17s : Kéne valami hejbehjó, hejdeköltői is. Valami virág, vagy nárcisz, vagy világbéke... vagy a szerelem.

0m:22s : Megvan, este ugye kurvák állnak a sarkon, (durva-kurva), de ennél jobb a szerelem (szerelem-szeretem).

0m:26s : El is kezdhetjük írni:

 

Most a gépem előtt ülök,

Be van fűtve, majd megsülök.

 

0m:39s :

 

De jó is ez, nem is sírok;

Csak elmélázva tovább írok;

 

0m:54s : Jaj, most gondolkodni kell kicsit. Ez a rész a rossz, amikor gondolkodni kell; minél jobban le tudjuk rövidíteni ezt az időt, annál több verset tudunk írni. Szóval kint éjszaka, az durva!

 

Hisz kint sötét van, a világ durva,

Minden sarkon áll egy kurva.

 

1m:17s :  Innen már sínen vagyunk, mert

 

Ó, pénzért kínált szerelem!

Ó, én ezt nem szeretem!

 

1m:27s : A címe legyen Hideg Szerelem, mert ez pénzért olyan hideg, meg pfuj; ezenkívül ez egy borzasztó hetero (és nem meleg!) vers lett, nomeg elég cool is, ráadásul ez a cím nem kicsit basz oda, ugye.

 

1m:32s :

 

 

Hideg Szerelem

 

Most a gépem előtt ülök,

Be van fűtve, majd megsülök.

De jó is ez, nem is sírok;

Csak elmélázva tovább írok;

Hisz kint sötét van, a világ durva,

Minden sarkon áll egy kurva.

Ó, pénzért kínált szerelem!

Ó, én ezt nem szeretem!

 

 

Nohát, kész is, két percen belül írtunk is egy verset.

Örvendezzünk egy kicsit a hideg.meleg ellentétpár felett, mert most olyan remekművet alkottunk, hogy jogos büszkeséggel akarjuk megosztani a világgal. (Mondjuk a meggyest is megosztjuk, majd később belemagyarázunk valamit, legyen mondjuk az, hogy az a vers a fogyasztói társadalom kritikája).

 

Egészségünkre!

 

Címkék: uborka költtan osztom az észt

A bejegyzés trackback címe:

https://napirim.blog.hu/api/trackback/id/tr251494678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása